About

About Klaas Groenewold

Ik hoor je denken: wie de f*** is Klaas? Ik ben Klaas, eigenaar van een jonge eenmanszaak genaamd Klaas Groenewold. Je zou denken: wat onorigineel, het gebruiken van je eigen naam voor je bedrijf. Maar probeer jij maar eens een andere biseksuele student te zoeken die Klaas heet, als voice-over werkt en minstens zo gek is als ik. Die is er niet.

Als voice-over ben ik tamelijk jong. Veel voice-overs beginnen met inspreken als ze wat ouder zijn en meer levenservaring hebben. Dat wil niet zeggen dat ik tijdens mijn jeugd stil heb gezeten. De magie van reclame en stemmen heeft mij altijd al geraakt. Als kind vroeg ik mij steeds weer af: wie is toch die mysterieuze verteller onder al die reclamefilmpjes? Je hoort iemand praten, maar het is toch helemaal niet leuk als je niet weet hoe diegene eruit ziet? Daar ben ik van teruggekomen, want in mijn ogen is dat juist de kracht van een commercial. De consument beseft niet hoe vaak je dezelfde stem op de radio en televisie hoort. Dit werkt alleen wanneer je je als voice-over in ieder project weet te onderscheiden. Dat maakt elke nieuwe klus uitdagend, want iedere keer moet een stem zich kunnen inleven in het bedrijf en dat zien terug te stoppen in de opname.

In mijn onderneming staan de waarden toewijding, groei, discipline, betrokkenheid en dienstbaarheid centraal. Ik vind het woord klant oneerbiedig. Al kom je er niet altijd onderuit het te gebruiken. Ik zie mijn klanten als partners en collega’s. Het zijn mensen die net als ik mooie content neer willen zetten waarmee we naast de omzet verhogen, kijkers en luisteraars entertainen en iets nieuws willen leren. Ook als stem leer je tijdens een opdracht altijd wel iets nieuws; geen script is hetzelfde. De ene dag spreek je een training in voor een bestrijdingsbedrijf en begrijp je out-of-the blue hoe je schimmel onder een vloer moet verwijderen, nog voordat je snapt hoe je een hamer vastpakt. En de andere dag weet je opeens alles over infecties na het onprofessioneel laten schieten van een tepelpiercing.

Iedere tekst die ik inspreek, spreek ik in met aandacht en liefde. Ik heb passie voor het vak en adoreer de vele mogelijkheden die er zijn om te groeien als stem. Als extravert persoon kan het soms best eenzaam zijn als voice-over. Want negen van de tien keer spreek je thuis iets in zonder andere mensen erbij. Dat maakt het persoonlijke contact met partners speciaal en herinnert mij iedere keer weer hoe belangrijk het is een samenwerking te koesteren.

Naast voice-over ben ik student Creative Business (specialisatie in productie) aan het Saxion in Enschede. Ik heb Russisch geleerd en reis graag naar Oost-Europa en Rusland. Ook houd ik van wandelen en bezoek ik op zijn tijd een Russisch ballet voorstelling of Gypsy jazz concert.

Klaas Groenewold

Een gepassioneerde student en voice-over met een grote liefde voor reclame en media

Schuiven naar boven